Πιστεύω ότι το ροδάκινο είναι το καλύτερο φρούτο, όχι απλά του καλοκαιριού αλλά όλου του χρόνου. Είναι νόστιμο, γλυκό, όμορφο, με υπέροχα χρώματα, απογειώνει τα γλυκά μας και ταιριάζει τέλεια και σε αλμυρές συνταγές. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί το έδαφος και το κλίμα μας είναι ιδανικά για την καλλιέργειά τους, με ιδανικότερο τόπο τη Νάουσα από όπου παίρνουμε κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα και αρωματικά ροδάκινα του καλοκαιριού.

Πάμε να δούμε πώς διαλέγουμε και συντηρούμε σωστά το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

1. Ο τόπος προέλευσης έχει σημασία.

Μπορεί η αρχική τους προέλευση να είναι από την Κίνα αλλά τα ελληνικά ροδάκινα είναι διάσημα για τη νοστιμιά τους. Εντόπισε ή ζήτησε από τον μανάβη σου να φέρει Ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας (τα μοναδικά ΠΟΠ στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη). Έχουν πλούσιο άρωμα, ευχάριστη γεύση και φτάνουν αχτύπητα στο τραπέζι μας, γιατί συλλέγονται ώριμα με το χέρι και συσκευάζονται κατευθείαν στο χωράφι από τον παραγωγό.

Ο χαρακτηρισμός ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας δεν αποτυπώνει συγκεκριμένη ποικιλία, αλλά τον τόπο παραγωγής τους. Όπως μας είπαν οι ειδικοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού, η ποικιλία αλλάζει από δέντρο σε δέντρο, γι’ αυτό και τη μία εβδομάδα μπορεί να τα βρείτε με σκούρα, σχεδόν μπορντώ φλούδα και την επόμενη κίτρινη/ροδακινί. Βρείτε την ποικιλία που σας ταιριάζει αρωματικά και γευστικά και ακολουθήστε τις οδηγίες μας κάθε φορά για να διαλέγετε τα καλύτερα ροδάκινα από τον πάγκο του μανάβη.

2. Διάλεξε σωστά

Όψη/Χρώμα: Διάλεξε ροδάκινα χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Η φλούδα δεν θα πρέπει να έχει ζάρες (είναι σημάδι ότι έχει στεγνώσει το φρούτο) και δεν θα πρέπει να υπάρχει πράσινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια του ροδάκινου (είναι δείγμα ότι δεν έχει ωριμάσει όσο πρέπει).

Άρωμα: Πιάσε απαλά ένα ροδάκινο και ακούμπησέ το στη μύτη σου. Κλείσε τα μάτια και μύρισέ το. Ένα “αληθινό ροδάκινο” πρέπει να πλημμυρίσει τα ρουθούνια σου με το γλυκό και γεμάτο άρωμά του.

Γεύση: Μπορείς να ζητήσεις να δοκιμάσεις ένα ροδάκινο στον μανάβη ή αν δεν σε αφήσει, αγόρασε μόνο ένα ροδάκινο για να το δοκιμάσεις. Η σάρκα του πρέπει να είναι γλυκιά, αρωματική και ελαφρώς υπόξινη. Αν είναι πολύ σκληρό δεν είναι κακό, απλά θα πρέπει να το αφήσεις να ωριμάσει (δες παρακάτω πώς). Αν είναι πολύ μαλακό, δηλαδή λιώνει στο στόμα σου, προορίζεται μόνο για μαρμελάδα.

Πίεσε (πολύ ελαφρά): Αφού τα ροδάκινα έχουν άρωμα, είναι χωρίς σημάδια και είναι από τη Νάουσα, ήρθε η ώρα να διαλέξεις ποια θα βάλεις στη χάρτινη σακούλα σου. Πίεσε τα πολύ πολύ ελαφρά (είναι πολύ ευαίσθητα). Αν τα θες για μαρμελάδα ή άμεση κατανάλωση, διάλεξε μαλακά ροδάκινα. Αν θες να κρατήσουν περισσότερο, διάλεξε τα πιο σφιχτά.

3. Πώς συντηρούμε σωστά τα ροδάκινα;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο άγουρα ή ώριμα ροδάκινα διάλεξες.

Άγουρα ροδάκινα: Τοποθέτησε τα ροδάκινα (με το κοτσάνι προς τα κάτω) σε ένα πιάτο, στο οποίο έχεις απλώσει μια πετσέτα κουζίνας ή χαρτί για να τραβάει τη υγρασία. Διατήρησέ τα σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος της κουζίνας σου μέχρι να ωριμάσουν (π.χ. όχι δίπλα στο φούρνο) και προχώρα στο επόμενο βήμα.

Ώριμα ροδάκινα: Συντηρούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση ροδάκινα στο ψυγείο για 2-4 ημέρες. Αν αρχίσει να ζαρώνει η φλούδα τους σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

 

Πηγήhttps://www.madameginger.com