Υπάρχει τίποτα πιο καλοκαιρινό απ’ το να δαγκώνεις ένα μυρωδάτο, ζουμερό ροδάκινο κάτω απ’ τον ήλιο; Και ν’ αφήνεις τους χυμούς να τρέχουν στο σαγόνι σου, γιατί δεν πειράζει, θα ξεπλυθείς με το που μπεις στη θάλασσα. Μπορεί να αγαπάς τα ροδάκινα όσο κι εγώ. Μπορεί να παρασύρθηκες στον μανάβη και να αγόρασες λίγα παραπάνω. Τι θα τα κάνεις όλα αυτά τα φρέσκα ροδάκινα; Διάβασε παρακάτω μερικές εύκολες και γρήγορες ιδέες για να τα μετατρέψεις σε πρωινό, ελαφρύ μεσημεριανό, γλυκό του απογεύματος και ποτό για τις καλοκαιρινές βραδιές.
Καλοκαιρινό πρωινό με φρέσκα ροδάκινα και γιαούρτι
Το απόλυτο υγιεινό πρωινό των διακοπών: φρέσκα φρούτα, γιαούρτι -κατά προτίμηση στραγγιστό- και ξηροί καρποί, όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Πλένεις τα ροδάκινα, τα κόβεις σε κομματάκια (εμένα μου αρέσουν με τη φλούδα), τα ρίχνεις στο μπολ με το δροσερό γιαούρτι και πασπαλίζεις με τριμμένους ξηρούς καρπούς. Παίρνεις το μπολάκι σου και το απολαμβάνεις έξω, σε κάποιο μπαλκόνι, και τα μόνα που σε απασχολούν είναι: 1) σε ποια παραλία θα κολυμπήσεις σήμερα και 2) τώρα που έφαγες τόσο υγιεινά, μπορεί να “χτυπήσεις” παραπάνω τηγανητές πατάτες το βράδυ στην ταβέρνα.
Light μεσημεριανό: σάντουιτς με κοτόπουλο, ροδάκινα, φέτα και μυρωδικά
Εάν κάποια απ΄τις προηγούμενες μέρες έφτιαξε το Κοτόπουλο στο φούρνο με ροδάκινα, φέτα και δενδρολίβανο και σου περίσσεψε, τότε έχεις στη διάθεσή σου εκλεκτά leftover υλικά για το πιο χορταστικό σάντουιτς του καλοκαιριού. Κόψε ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί σε χοντρές φέτες, άπλωσε πάνω του κομμάτια φέτας, από πάνω βάλε κοτόπουλο σε κομματάκια, καραμελωμένα ροδάκινα μαζί με τη σαλτσούλα που έμεινε στο ταψί και λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό ή άγρια ρόκα και είναι έτοιμο!
Και για γλυκό: λαχταριστή τάρτα με φρέσκα ροδάκινα και μανούρι
Τι κι αν δεν έχεις πάει ακόμα στην εξοχή; Ένας γευστικός συνδυασμός μπορεί να σε ταξιδέψει όπου ονειρεύεσαι. Εάν δεν τη φτιάξεις για πρωινό, αυτή η πανεύκολη τάρτα με φύλλο σφολιάτας, φρέσκα ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας και μανούρι γίνεται το τέλειο γλυκάκι του απογεύματος. Απόλαυσέ την με λίγο μέλι και θα νιώσεις ότι είσαι ήδη σε διακοπές. Τόσο όμορφη που σχεδόν δε θα θες να τη φας. Σχεδόν. Συνταγή εδώ.
Ποτάκι για την παρέα: Sangria από λευκό κρασί με φρέσκα ροδάκινα
Με λίγα υλικά και φρέσκα φρούτα, μπορείς να φτιάξεις μια φινετσάτη και δροσερή sangria για τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι. Η συνταγή είναι πολύ απλή! Θα χρειαστείς:
- 3 ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας
- λίγα φρέσκα κεράσια
- λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 180 ml λικέρ ροδάκινο
- 750 ml ξηρό λευκό κρασί
- 600 ml ανθρακούχο νερό
Σε μια μεγάλη κανάτα βάζουμε τα ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας κομμένα σε φέτες, τα κεράσια και το δυόσμο. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Ρίχνουμε το σιρόπι, το λικέρ ροδάκινο και το κρασί πάνω απ’ τα φρούτα μέσα στην κανάτα και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε την κανάτα στο ψυγείο για 2 ώρες. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό στην κανάτα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε ποτήρια, μαζί με λίγα φρούτα και δυόσμο.