Τα πρωινά του καλοκαιριού είναι γεμάτα υποσχέσεις. Ο ήλιος λάμπει, όμως η ζέστη δεν έχει προλάβει να κάψει το δάπεδο της βεράντας. Τα τζιτζίκια ίσα-ίσα που ξεκινούν το ατέρμονο, ζαλιστικό τραγούδι τους, διστακτικά, γιατί υπάρχει ακόμα μια υποψία δροσιάς. Η πόλη είναι ακόμα ήσυχη, γοητευτική και για λίγο, σαν να μη με νοιάζει που δεν είμαι κοντά στα κύματα. Ο πρώτος καφές μου ανοίγει την όρεξη και -λες και είμαι ήδη σε διακοπές- λιγουρεύομαι πρωινά που σε τίποτα δε θυμίζουν τα συνήθη. Αφήνω το τρίπτυχο γιαούρτι-φρούτα-δημητριακά για άλλες μέρες, πιο πυρετώδεις και ετοιμάζω κάτι διαφορετικό.
Απλώνω ένα φύλλο σφολιάτας που ξέμεινε από άλλη συνταγή, το γεμίζω με μανούρι που βρήκα στο ψυγείο και το καλύπτω με φρεσκοκομμένα, αρωματικά ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας. Ούτε ζάχαρη, ούτε φανφάρες. Ο φούρνος το μεταμορφώνει σε μια λαχταριστή τάρτα, τόσο όμορφη που σχεδόν δε θέλω να τη φάω. Σχεδόν. Την περιχύνω με λίγο μέλι, τρώω την πρώτη μπουκιά και είναι σαν να είμαι ήδη σε διακοπές.
Τάρτα με φρέσκα ροδάκινα και μανούρι
Μερίδες: 6 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Υλικά για την τάρτα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. γάλα
- 300 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο
- 3 ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας, κομμένα σε φέτες
Υλικά για το σερβίρισμα
- 2-3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
1) Σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας.
2) Χαράσσουμε με μαχαίρι τις άκρες του φύλλου περιμετρικά, σε απόσταση 1 δάχτυλο απ’ το τελείωμά τους.
3) Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει καλά το φύλλο σφολιάτας. Έτσι θα φουσκώσει και θα γίνει τραγανό.
4) Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο, τις άκρες της σφολιάτας. Προσέχουμε να μην πάει το μείγμα στη λαδόκολλα, για να μην κολλήσει η σφολιάτα με το ψήσιμο.
5) Πασπαλίζουμε με το μανούρι, όλη την επιφάνεια της σφολιάτας μέσα απ’ το περιθώριο που έχουμε αλείψει με το μείγμα αυγό-γάλα και το πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσει.
6) Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας, πάνω απ’ το μανούρι.
7) Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα.
8) Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχύνοντάς την με μέλι.