Τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους και είναι ευκαιρία να μαγειρέψουμε το πιο νόστιμο ανάποδο κείκ με ροδάκινα! Το μυστικό για σίγουρη επιτυχία είναι να βρούμε ώριμα και αρωματικά ροδάκινα γιατί αυτά θα δώσουν όλη τη νοστιμιά στο κέικ ροδάκινο.
Για αυτό διαλέγουμε τα φημισμένα «Ροδάκινα Νάουσας», από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, που ξεχωρίζουν για το πλούσιο άρωμα, την ξεχωριστή γεύση τους και τη φρεσκάδα τους εφόσον συσκευάζονται στο χωράφι αμέσως μόλις συγκομισθούν από το δένδρο.
Ανακαλύψτε παρακάτω αυτή τη καλοκαιρινή συνταγή για Κέικ με Ροδάκινα και απολαύστε το όλες τις ώρες του καλοκαιριού!
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 8-10
Υλικά Συνταγής
- 2-3 ώριμα ροδάκινα Νάουσας
Υλικά για το κέικ:
- 60 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζάχαρη
- 140 γρ γιαούρτι
- 180 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Υλικά για τη καραμέλα:
- 60 γρ καστανή ζάχαρη
- 60 γρ βούτυρο
- 1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση Συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C στον αέρα.
Πλένουμε καλά τα ροδάκινα Νάουσας και τα κόβουμε σε φετούλες πάχους μισού εκατοστού διατηρώντας τη φλούδα τους.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσουμε μία ωραία καραμέλα.
Προσθέτουμε στην καραμέλα τις φέτες από τα ροδάκινα, ανακατεύουμε ελαφρά έτσι ώστε η καραμέλα να πάει παντού και αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία.
Αφήνουμε τα ροδάκινα με την καραμέλα να κρυώσουν για λίγο και προχωράμε με το μείγμα του κέικ.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, την εσάνς βανίλιας και ένα ένα τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα του κέικ με ροδάκινα.
Σε μία φόρμα 24-26 εκ. με δαχτυλίδι ή σε ένα στρογγυλό ταψί ίδιας διάστασης στρώνουμε τα ροδάκινα κυκλικά και τα περιχύνουμε με την καραμέλα που έχουμε ετοιμάσει. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα με δαχτυλίδι, την τοποθετούμε μέσα σε ένα άλλο ταψί για να μην τυχόν βγει καραμέλα από το πλάι και λερώσει τον φούρνο μας.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τα ροδάκινα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι ή ένα κοφτερό μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ. Το τρυπάμε στο κέντρο του και αν βγει στεγνό τότε το κέικ με ροδάκινα είναι έτοιμο, διαφορετικά το ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Αφαιρούμε το Κέικ με Ροδάκινα από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει καλά για να το αναποδογυρίσουμε.
Απολαμβάνουμε το καλοκαιρινό Κέικ με Ροδάκινα σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
Μια συνταγή του Αλέξη Επιθυμιάδη.